Britten vrezen winst extreem-rechts

VerkiezingenVeel Britten houden hun hart vast met de gemeenteraadsverkiezingen die vandaag in Groot-Brittannië worden gehouden. Reden is de mogelijke winst die extreem-rechts gaat halen. De British National Party (BNP) zou zomaar een grote winst kunnen behalen.

Dat premier Tony Blairs Labour-partij een verkiezingsnederlaag tegemoet gaat, zien velen sowieso gebeuren. De Conservatieven en de Liberaal Democraten hebben nieuwe leiders die zich nog moeten bewijzen. Een kans voor de extreem-rechtse BNP om kiezers aan zich te binden, menen waarnemers. In peilingen geeft 25% van de Britten aan dat ze een stem op de BNP overwegen. Of ze ook daadwerkelijk die stem gaan uitbrengen, is onduidelijk.

Labourminister voor Werkgelegenheid Margaret Hodge waarschuwt in ieder geval dat in haar kiesdistrict in Londen, 80% van de kiezers op de Britse Nationale Partij zal stemmen. De BNP, die geleid wordt door de onlangs van het aanzetten tot haat vrijgesproken Nick Griffin, voert campagne tegen de islam en de toestroom van immigranten en zegt op te komen voor de oorspronkelijke Britse bevolking.

Het gevaar van extreem-rechts moet volgens sommigen echter niet worden overdreven. De BNP is niet sterk georganiseerd en heeft in lang niet alle kiesdistricten kandidaten. Maar dat de forse groei van de BNP een teken is van een grotere afkeer van het bestaande politieke establishment, staat voor voor velen wel vast.