Endstra-tapes in boek en op internet

MisdaadDe uitgelekte achterbankgesprekken, die de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra met de politie voerde, zijn in boekvorm verschenen en op internet gezet. De 15 gesprekken, die Endstra in 2003 in het diepste geheim met rechercheurs van de CIE van de Amsterdamse politie in een auto voerde, dienen als aanvullend bewijsmateriaal in de zaak tegen topcrimineel Willem Holleeder. Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis verscheen een deel van een strafdossier voor een rechtszaak als boek.

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet te spreken over het boek van Parool-journalisten Bart Middelburg en Paul Vugt, en de aangeboden internet-downloads van de 'Endstra-tapes'. ''We vinden het zeer kwalijk dat stukken uit het procesdossier door derden in boekvorm zijn uitgegeven, met name omdat de zaak nog onder de rechter is. Of het schadelijk is voor de rechtszaak, weten we nog niet, maar de kwestie is buitengewoon betreurenswaardig'', aldus het OM.

Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote, die alle politieverslagen als downloads op zijn site heeft gezet, zegt in principe niet voor lekken te zijn. ''Maar de afgelopen tijd zijn zakenmensen onherstelbaar beschadigd door het lekken van informatie door politie en justitie. Mensen als De Vlieger en Paarlberg zijn honderden miljoenen, zo niet miljarden kwijtgeraakt. En er ligt niet eens een aanklacht'', aldus Kelder. Volgens hem moet wat Endstra heeft gezegd overigens ''met een korreltje zout worden genomen. Een verhoor is geen bewijs.''


Endstra-tapes nu in boekvorm


-
De download staat op de site van Quote. Het gaat om een bestand van 254 ingescande pagina's politie-dossier. (.pdf 18 mb groot)

Met dank aan jeehaa voor de submit.