VS rekenen op Europese steun inzake Iran

Icoon BuitenlandsEen Amerikaanse diplomaat die de onderhandelingen over Iran's nucleaire plannen leidt, zegt zeker te weten dat Europa volledige steun zal geven aan een VN-resolutie die sancties en geweld mogelijk moeten maken, zo meldde CNN vandaag na een gesprek met de Amerikaanse ondersecretaris voor Buitenlandse Zaken Nicholas Burns.

"Ik denk dat we de komende dagen een serieuze 'Chapter 7' resolutie kunnen verwachten. In deze resolutie zullen we eisen dat Iran zijn nucleaire ambities per opzij moet zetten", zo vertelde Burns. Een 'Chapter 7' resolutie moet ervoor zorgen dat elke eis meteen verplicht wordt en maakt het mogelijk om sancties in te voeren. Als Iran de resolutie niet naleeft wordt het gebruik van geweld toegestaan.

Iran gaat er niet vanuit dat het sancties opgelegd krijgt en heeft een klacht ingediend bij de VN tegen de Verenigde Staten wegens "illegale bedreigingen."

Eerder vandaag verklaarde een Iraanse commandant dat IsraŽl het eerste doel zal zijn als de VS ook maar iets uithalen. "We hebben gezegd dat waar ook Amerika iets kwaadaardigs doet dat dan de eerste plaats die wij als doelwit kiezen, IsraŽl zal zijn."

Met dank aan kahaarin voor de submit.