Kroes en Paarlberg tot voor kort in zaken

MisdaadEurocommissaris Neelie Kroes heeft pas sinds kort alle banden met haar voormalige zakelijke partner Jan-Dirk Paarlberg verbroken. Dat heeft ze bevestigd tegenover de media. Op 21 april verkocht Kroes twee panden die ze in 2001 van Paarlberg had gekocht. Deze stond garant in het geval dat Kroes haar hypotheekverplichtingen niet zou voldoen. Paarlberg wordt verdacht van betrokkenheid bij de criminele activiteiten van Willem Holleeder.

De twee onderhielden behalve zakelijke banden tevens een vriendschappelijke relatie. Zo werden ze in het verleden meermaals samen gespot. Tevens hield Kroes enige tijd kantoor in het kasteel Bolenstein aan de Vecht, dat eigendom is van de vastgoedmagnaat. Volgens Kroes kon ze tot voor kort niet vermoeden dat Paarlberg, die volgens maandblad Quote bij de honderd rijkste Nederlanders hoort, wordt verdacht van criminele activiteiten. Al in 2003 werd hij echter in verband gebracht met de geliquideerde Willem Endstra en topcrimineel Willem Holleeder. In juni 2004 werd hij al eens gearresteerd in verband met een onderzoek naar de financiŽle handel en wandel van Endstra.

De Socialistische Partij in het Europees Parlement stelde vanmorgen de positie van eurocommissaris Kroes ter discussie wegens haar 'blijvende zakelijke betrokkenheid' afgelopen twee jaar bij de verdachte Paarlberg. Kroes had in 2004 bij haar aantreden als eurocommissaris tegen het Europees Parlement gezegd al haar zakelijke belangen te hebben opgegeven, dan wel op afstand te hebben geplaatst. Andere partijen wilden vooralsnog geen actie ondernemen.

Jan-Dirk Paarlberg met vriendin Neelie Kroes
Jan-Dirk Paarlberg met ex-vriendin Neelie Kroes