Imam spreekt op 4 mei-herdenking

Icoon BinnenlandsHet landelijke thema van de Dodenherdenking, Een samenleving zonder verscheidenheid is een samenleving zonder vrijheid, is de reden dat een Hengelose werkgroep de Turkse gemeenschap wil betrekken bij de herdenking op 4 mei. Eén van de sprekers op de herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek in de Overijsselse stad zal de Turkse imam E. Oztürk van de plaatselijke Ayasofia moskee zijn. Het is de bedoeling de angst voor wie anders is weg te nemen. "Vrijheid maak je met elkaar, we willen als bevolking van Hengelo, met respect voor allen, herdenken wat er is gebeurd", aldus K. van der Kooi van de werkgroep 4 Mei Herdenkingsbijeenkomst

De bijeenkomst wordt in een kerkgebouw gehouden, maar het is niet de bedoeling dat er een religieus tintje aan deze bijeenkomst wordt gegeven ("wat we herdenken staat boven religies"). Het is de eerste keer voor imam Oztürk dat hij aanwezig is bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei in Hengelo. In vergelijking met andere landen, heeft Turkije overigens nauwelijks geleden onder de Tweede Wereldoorlog.

"Het belangrijk is om te herdenken, en ook in de koran staat dat oorlog niet goed is, want we zijn tenslotte allemaal mensen, wat voor geloof we ook hebben", aldus de imam, "hoe moeilijk de geschiedenis soms ligt, laten we vooruit kijken, en wat kunnen we doen?" Imam Ozturk verwijst naar woorden van de dichter Y. Emre, die een paar honderd jaar geleden stierf. "Laten we liefhebben en onszelf geliefd maken. De aarde is tenslotte niemands erfenis", aldus Oztürk. Ook kondigde de imam aan dat hij dit onderwerp ook in zijn preken in de moskee zal aansnijden. De avond wordt omlijst met muziek en gedichten. Ook zijn er toespraken van burgemeester F. Kerckheart van Hengelo en van de imam.