Donner oneerlijk tegenover TBS'ers

Icoon JustitieMinister Piet Hein Donner is "onredelijk en onbillijk" geweest, toen hij vorig jaar alle verloven van tbs'ers in kliniek Veldzicht had ingetrokken. Tot deze conclusie is de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gekomen, nadat vijf tbs-patiënten een klacht hadden ingediend.

Donner kreeg aanvankelijk juist veel kritiek omdat hij te soepel omging met het verlenen van verloven. Meerdere ontsnapte tbs'ers, waarvan er één een bejaarde man had vermoord, leidde tot zware druk van de Tweede Kamer en de media op de schouders van de minister van Justitie. Toen bleek dat zeven ontsnappingen in kliniek Veldzicht hadden plaatsgevonden, besloot de minister om de verloven voor alle tbs'ers binnen die kliniek in te trekken.

De RSJ vindt het "voorstelbaar" dat de minister tot zo een beslissing is gekomen, maar toch had hij alle individuele gevallen apart moeten behandelen, zoals in de wet staat. "De minister heeft door zijn besluit ernstig inbreuk gemaakt op de resocialisatie van de klagers, zonder dat zij daar zelf enige aanleiding toe hebben gegeven", aldus de raad.

Tot slot concludeert de raad dat de tbs'ers een vergoeding dienen te krijgen, variërende van 50 tot 500 euro.