Napster biedt opnieuw gratis muziek aan

Icoon InternetHet roemruchte programma Napster biedt opnieuw gratis muziek aan. De nummers zijn nu echter niet te downloaden, maar kunnen als stream worden beluisterd. Deze streams kunnen slechts vijf keer worden beluisterd.

Er zijn in totaal twee miljoen tracks gratis te beluisteren met het vernieuwde programma. De legale aanpak houdt in dat Napster geld betaalt aan platenmaatschappijen als een nummer beluisterd wordt. Deze kosten worden terugverdiend uit advertentie-inkomsten. De gratis dienst is voorlopig enkel in de VS beschikbaar.

De immens populaire peer-to-peer-applicatie Napster werd in 2001 verboden en opgeheven. Het programma stelde computergebruikers in staat om muziekbestanden gratis via het internet te delen volgens het p2p-principe. Dit had tot gevolg dat er vele populaire muzieknummers op illegale wijze gedownload konden worden, zodat artiesten geen geld konden verdienen aan de muziek. Dit leidde tot grote commotie en uiteindelijk tot een gerechterlijk verbod op het programma.

De muziekuitwisseldienst had op zijn hoogtepunt, voor het in 2001 werd gesloten, ruim 13 miljoen gebruikers. Sinds 2004 biedt Napster een abonneedienst aan. Voor tien dollar per maand kunnen abonnees onbeperkt muziek op cd-kwaliteit downloaden. Zolang het abonnement in stand blijft, mogen de gebruikers deze nummers behouden.


Het logo van Napster