Radicale medewerkers niet langer welkom bij Defensie

Icoon BinnenlandsEen tiental extremistische moslims zijn niet langer welkom als medewerkers bij Defensie als het aan de directeur Dedden, die vanaf 1 mei zijn werk neerlegt bij de militaire inlichtingendienst MIVD, ligt. Één medewerker is zo verdacht dat hij volgens de MIVD beter meteen de dienst kan verlaten. Dedden heeft dan ook het advies aan Defensie gegeven de Verklaring van Geen Bezwaar voor deze medewerker in te trekken. Tegen één militair is aangifte gedaan, en tegen een ander loopt al een ontslagprocedure. Volgens Dedden zouden de verdachten aanhangers zijn van de fundamentalistische stromingen Wahabisme en Salafisme. In sommige gevallen dragen zij deze leer ook actief uit.

Sinds kort heeft de MIVD een observatieteam die mensen met radicale ideeën, zowel moslimfundamentalisten als wel rechts- en links-radicale personen, probeert te volgen. Soldaten met radicale denkbeelden kunnen anderen ervan overtuigen niet meer loyaal te zijn aan het leger. Dit kan gevaarlijk zijn bij het uitzenden naar islamitische landen als Afghanistan. "We proberen te voorkomen dat gevoelige informatie, wapens en andere spullen verdwijnen", aldus de generaal-majoor.

Update 13:52
Defensie ontkent dat er radicale moslims in het leger zitten die per direct zouden moeten vertrekken. Scheidend directeur Dedden van de MIVD zou verkeerde info naar buiten hebben gebracht. Dat stelt Defensie in een vanmiddag vrijgegeven verklaring.

Volgens Defensie zijn er alleen onderzoeken gedaan naar radicale moslims, maar zijn daaruit geen belastende zaken naar voren gekomen. Defensie betreurt het dat de onjuiste informatie naar buiten is gebracht. Niet bekend is of er nog een onderzoek loopt naar radicale moslims in het leger.