'Dag zonder de Immigrant' in Amerika

Icoon BuitenlandsIn Amerika wordt vandaag, op de Dag van de Arbeid, de Dag zonder de Immigrant gehouden. Dit houdt in dat bijna alle immigranten het werk vandaag neer zullen leggen. Hun doel is aandacht trekken voor de positie voor het grote aantal illegalen in Amerika, die volgens hen toch onontbeerlijk zijn voor de Amerikaanse economie, doordat ze meestal goedkoop arbeid verrichten. In plaats van werken, zullen ze deelnemen aan grote demonstraties. Zowel legale als illegale immigranten zullen meedoen.

Het gevolg is dat bijvoorbeeld alle grote havens op een laag pitje zullen draaien. De havens van Californië, Long Beach en Los Angeles verwachten na vandaag een achterstand van 24 duizend containers, die pas na weken weer ingehaald zal zijn. Ook veel restaurants zullen dicht zijn, van McDonalds' tot de duurste restaurants, die Fransen in de keuken hebben, of - waarschijnlijker - Mexicanen die zich als Fransen voordoen. Waarschijnlijk zullen alle bedrijfstakken waar laaggeschoold personeel werkzaam is in meer of mindere mate last van de staking hebben. Veel vleesverwerkende bedrijven hebben besloten om sowieso maar dicht te gaan.

De actie krijgt ook veel aandacht in landen in Latijns-Amerika waar veel Amerikaanse immigranten vandaan komen. In Nicaragua heeft men opgeroepen om Amerikaanse bedrijven te boycotten, net als in Mexico. "¡Nada Gringo!" luidt de leus, "Niets Amerikaans!".