Finland en Zuid-Europa openen arbeidsmarkt

Icoon Europa Finland, Griekenland, Spanje en Portugal openen hun grenzen voor werknemers uit Centraal en Oost Europa. De grenzen zullen morgen geheel geopend worden. In Ierland, Groot-Brittannië en en Zweden zijn de grenzen ook volledig geopend. Eurocommissaris Vladimir Spidla spreekt van een succes. "Een paar maanden geleden had niemand verwacht dat ook maar de helft van deze landen hun restricties zouden opheffen. Bovendien openen andere landen hun arbeidsmarkt langzaamaan."

Duitsland en Oostenrijk willen de grenzen gesloten houden tot 2011. In 2011 zijn alle landen van de Europese Unie verplicht om de arbeidsmarkt te openen voor Oost Europese werknemers. Frankrijk, België en Luxemburg zullen langzaamaan de grenzen openen, en daarbij letten op sectoren die extra werknemers nodig hebben. Italië liet voorheen 85.000 werknemers toe, en zal dit uitbreiden naar 170.000. Momenteel zijn er echter nog geen eens 85.000 Oost Europeanen in Italië. In Nederland wil de regering de arbeidsmarkt geheel openen, maar neemt de Tweede Kamer pas aan het eind van dit jaar een besluit.

Volgens de Commissie heeft de uitbreiding niet geresulteerd in een grootschalige migratiestroom van werknemers. Statistieken tonen aan dat de werkloosheid niet omhoog is gegaan in de landen die open grenzen hebben. Alleen in Ierland en Oostenrijk nemen Oost-Europese werknemers meer dan 1 procent van de arbeidsmarkt in beslag, namelijk respectievelijk 3,8 procent en 1,4 procent. Overigens zijn de grenzen in Oostenrijk juist geheel gesloten.

De lidstaten vragen zich nu af wat te doen met Roemenië en Bulgarijë, die in 2007 zullen toetreden tot de EU. In die landen wonen 30 miljoen mensen. Groot-Brittannië heeft aangegeven waarschijnlijk niet zo soepel te zullen zijn als ze tot nu toe waren. Eurocommissaris Spidla denkt dat veel lidstaten opnieuw de grenzen dicht gaan houden voor werknemers. Opmerkelijk is dat zelfs sommige Centraal en Oost Europese staten overwegen om werknemers uit Roemenië en Bulgarije te zullen blokkeren. De Tsjechische premier Zdenek Skromach vindt dat Tsjechië dezelfde rechten heeft als de "oude" lidstaten. Eurocommissaris Spidla heeft hier kritiek op: "Ze moeten oppassen dat ze niet dezelfde aanpak nemen als de lidstaten waar ze kritiek op hebben".
Submitter:  Bron: EUobserver