VS sluiten aanval op Iran uit

Icoon Buitenlands"De Verenigde Staten zijn niet van plan om Iran aan te vallen". Dit zijn de woorden van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice, die zij ten aanzien van haar collega's van de NAVO-landen heeft uitgesproken. Minister Ben Bot noemt het "zeer opmerkelijk" dat Rice een militaire aanval zo "nadrukkelijk uitsloot".

Hiermee lijken de Amerikanen van koers te zijn gewijzigd. De spierballentaal van de Amerikaanse president Bush dat "alle opties op tafel liggen", is vervangen door Rice's zachtere woorden dat "in het conflict met Iran de diplomatieke weg moet worden bewandeld".

Iran zit al een tijdje in de clinch met Amerika, vanwege zijn nucleaire activiteiten. Officieel hebben de Iraniërs recht op het opwekken van kernergie, omdat ze net als de meeste landen het nucleaire Non-proliferatie Verdrag (NPV) hebben ondertekend. Dit verdrag houdt in dat je geen kernbommen mag maken, maar tegelijkertijd wel kernenergie mag produceren. De Amerikanen geloven niet dat Teheran vreedzame doeleinden nastreeft, maar hebben hiervoor nog geen bewijzen geleverd.