Lichte straf voor bedreigen Smolders

JustitieWegens het bedreigen van - het toen nog raadslid in spe - Hans Smolders uit Tilburg, is gisteren een 45-jarige man veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf. De man stuurde Smolders vlak voor de raadsverkiezingen een zestal dreigende en hatelijke mails. In één ervan schreef hij dat er mogelijk een tweede Volkert van der Graaf zou rondlopen om Smolders - de oud-chauffeur van Pim Fortuyn - te liquideren. ''You never know, I hope so'', schreef hij.

De man kwam tot zijn dreigementen en beledigingen omdat hij boos was geworden door een verkiezingsfolder van Smolders. Daarin werd naar mening van de man de spot gedreven met de overleden oud-burgemeester Johan Stekelenburg. Deze is in 2003 overleden aan kanker. ''Zelf heb ik long- en botkanker, ik heb hooguit nog een jaar te leven. Daarom knapte er denk ik iets in mij'', aldus de verdachte.

Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan Smolders. Vooral die mail over Volkert ging te ver, beaamde hij. Smolders heeft de excuses geaccepteerd en een streep gezet onder de affaire. Desondanks sprak de officier van justitie van een serieuze zaak. Hij eiste echter slechts drie weken voorwaardelijk vanwege de omstandigheden van de verdachte: ''Eigenlijk vind ik dat u zwaar gestraft moet worden, maar u wordt al gestraft door het leven zelf.'' De rechter was het ermee eens en haalde nog een week van de eis vanaf.