Racistische mishandeling toch niet zo racistisch

BuitenlandsIn Duitsland stond de afgelopen week de mishandeling van een uit Ethiopië afkomstige Duitser groot in het nieuws. Ook de buitenlandse pers berichtte uitgebreid over deze 'racistische aanval'. De Ethiopiër werd in het stadje Potsdam door twee onbekende personen zwaar mishandeld. De man liep daarbij ernstig hersenletsel op. Tijdens de mishandeling had de man zijn mobiele telefoon ingeschakeld. Via een voice-mail was te horen dat de twee belagers hem uitscholden voor 'vuile neger'.

Politici spraken schande van de gebeurtenis en buitelden over elkaar heen om deze racistische daad te veroordelen. Maar ook de politie deelde die mening. Hoofdcommissaris Bruno Küpper van Potsdam sprak van een ''racistische misdaad, zoals in lange tijd niet is voorgevallen.'' Een aantal politici die een slag om de arm namen en zeiden dat er nog niks vast stond, werden weggehoond omdat ze de racistische daad zouden bagatelliseren.

Inmiddels zijn de twee daders gearresteerd. En het lijkt toch even wat anders in elkaar te zitten dan men eerst had aangenomen. Het ging om een 29-jarige man (een bekende van de politie) en een dertigjarige man. Geen van beiden heeft ooit iets met rechts extremisme van doen gehad.

Bovendien blijkt het slachtoffer behoorlijk dronken te zijn geweest tijdens het incident. Vlak voor de mishandeling was hij een bus uitgezet omdat hij een chauffeur lastig viel. Toen de twee daders langsliepen, schold hij hen uit voor Schweinen (varkens). Dat leverde hem een forse, welgemikte klap op, op zijn oog. Daarbij zou een deel van het bot zijn versplinterd en in de hersens gedrongen. Maar meer dan één klap was er niet uitgedeeld. Dat de twee hun slachtoffer voor vuile neger uitmaakte, was waarschijnlijk het antwoord op zijn belediging van schweinen.