Hof zet Hirsi Ali beveiligde woning uit

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moet vertrekken uit haar beveiligde woning in Den Haag. Dat bepaalde het Haagse gerechtshof gisteren in een hoger beroepszaak die de buren van de politica hadden aangespannen. Een rechtbank stelde de bewoners eerder in het ongelijk.

Het bedreigde Kamerlid zit in een door de staat beveiligde woning. De buren in dat appartementencomplex voelen zich echter niet veilig, omdat ze vrezen mede-slachtoffer te worden als er daadwerkelijk een aanslag op haar zou worden gepleegd.

Het hof oordeelde dat er met de huisvesting van Hirsi Ali in het complex, een ernstige vorm schending van de eerbiediging van een privéleven (zoals vastgelegd in art. 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) is opgetreden voor de onder, boven en naaste buren. Volgens het Hof heeft de Staat der Nederlanden de bewoners in deze situatie gebracht door Hirsi Ali in het appartement te huisvesten zonder hun instemming en zonder zodanige maatregelen te nemen dat de gegronde vrees van de buren wegneemt. Het hof stelt dat de Staat dan ook rechtstreeks verantwoordelijk is voor deze inbreuk.

Zoals het er nu uitziet moet de VVD-politica binnen vier maanden haar woning uit. Minister Donner van Justitie gaat echter hoogst waarschijnlijk cassatie aantekenen tegen het vonnis. Hij is het er principieel mee oneens, omdat het anders lastig zou worden met de beveiliging van diverse personen.

Met dank aan Powerpaultje voor de submit.