'Brein profileert zich machtiger dan ze zijn'

Icoon Piracy De advocaat Vita Zwaan stelt dat de intimidatie van stichting Brein, de organisatie die de belangen van de entertainmentindustrie behartigt, juridisch niet rechtsgeldig is. Zwaan is een kenner op het gebied van ICT- en auteursrechtelijke zaken op het internet. Ze doet haar uitspraken naar aanleiding van Planets downloadonderzoek.

Brein dreigt BitTorrent-sites met fikse geldboetes als zij hun activiteiten niet direct staken. Zwaan stelt dat BitTorrent sites geen auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden, maar slechts de mogelijkheid voor gebruikers om bestanden met elkaar uit te wisselen. "Dat kan dus ook legaal materiaal zijn". Toch blijkt Breins beleid wel enig effect te hebben. Bijna de helft van de honderd Nederlandse BitTorrent-sites is inmiddels gesloten. De beheerders van de sites zijn bang voor vervolging, terwijl Brein juridisch geen poot heeft om op te staan.

Daarbij is het downloaden van muziek en films door consumenten ook legaal, en zal het voorlopig niet verboden worden. Ook het kopiëren van bestanden voor eigen gebruik is legaal. De gebruiker hoeft momenteel nergens bang voor te zijn. Degene die bestanden uploadt is wordt vooralsnog alleen bang gemaakt door stichting Brein, maar justitie houdt zich niet bezig met het vervolgen van uploaders. Justitie heeft andere prioriteiten, zoals terrorisme, haatzaaien en kinderporno op het net.

Brein stelt echter dat downloaden wel degelijk illegaal is. Het is verboden iets te downloaden als het 'verkoopvervangend' is, oftewel: Als je van plan was om een CD te kopen, dan is het verboden om die te downloaden. Helaas voor Brein is het onmogelijk om dit te bewijzen, en blijkt het vaak zo te zijn dat consumenten bestanden downloaden zonder de intentie om het ook product ook daadwerkelijk te willen kopen.

Brein denkt dat praktisch iedereen die auteursrechtelijke bestanden downloadt, deze ook weer uploadt. Zonder uploaden kan het downloaden immers niet bestaan. Daarom heeft Brein zich de afgelopen jaren meer en meer geconcentreerd op de consument. Er bestaan uitwisselsites waar je de uploadoptie uit kunt schakelen, maar vaak worden gebruikers die uploaden niet toestaan geband.

De Nederlandse politiek is niet van plan om het downloaden te verbieden. "Dan perk je de vrijheid van de consument veel te ver in. De sector mag zelf voor beveiliging van de producten zorgen. Dat wij het doorbreken daarvan strafbaar stellen, is al heel wat", zo laat Martijn van Dam van de PvdA weten. VVD-Tweede Kamerlid Zsolt Szabó vindt dat strengere wetgeving bijna niet te controleren valt, en dus niet te handhaven. "Bovendien gaan de ontwikkelingen snel. De businessmodellen van bedrijven veranderen zo vaak, daar kunnen we de wetgeving niet steeds op aanpassen". Ruud Lammers van Warner Bros Nederland vindt de politici maar zwak. "Nee, voor zulke impopulaire maatregelen moet je als politicus wel ballen hebben", zo zegt hij.

SP-woordvoerder Arda Gerkens vindt dat Brein moet stoppen met het aanpakken van downloaders. "Dat is iets voor politie en justitie. Dat die andere prioriteiten hebben, mag geen reden voor de industrie zijn om dan zelf maar het recht in eigen hand te nemen. De industrie moet juist meer doen om het legale aanbod aantrekkelijker te maken".

Concluderend stelt de advocaat Zwaan dat Brein er beter maar mee kan stoppen. "Er valt weinig eer aan te behalen. Eerst hebben ze geprobeerd Kazaa aan te pakken, dat is niet gelukt. Toen de eindgebruikers, dat lukt ook niet, en nu de BitTorrent en peer-to-peer sites. Zij leveren feitelijk niet meer dan hyperlinks. Die techniek wordt ook gebruikt voor legaal downloaden, dus ik zie niet dat dat aangepakt gaat worden".

Met dank aan mutsz voor de submit.