'Jaarlijks 1500 doden door medische blunders'

Icoon BinnenlandsHet verbod voor het Radboudziekenhuis Nijmegen om hartoperaties uit te voeren, is als een bom ingeslagen in de medische wereld. Volgens de commissie die de hartlongafdeling in Nijmegen heeft onderzocht, waren zeven van de 83 sterfgevallen in 2004 te vermijden. Het Nijmeegse ziekenhuis is echter geen uitzondering, betreffende medische fouten in Nederland. Onderzoeksinstituut Nivel heeft een onderzoek ingesteld naar het totale beeld van de Nederlandse ziekenhuizen.

Op basis van de cijfers die bekend zijn over het aantal vermijdbare doden in Amerika, is wel een schatting te maken over het aantal in Nederland, zo beredeneert Ian Leistikow, coŲrdinator patiŽntveiligheid van het UMC Utrecht. Hij schat dat er jaarlijks 1500 ŗ 1600 mensen onnodig komen te overlijden in Nederland.

De stichting HartpatiŽnten Nederland wil namens de gedupeerde patiŽnten en nabestaanden schadeclaims indienen. "De telefoon staat roodgloeiend", aldus een woordvoerder van de stichting.

Overal in de academische ziekenhuizen lopen momenteel projecten om te bevorderen dat incidenten worden gemeld en geanalyseerd. Hoe meer meldingen er worden gemaakt, des te beter wordt het mogelijk inzicht te krijgen waar fouten worden gemaakt, hoe dat komt en hoe het beter kan. Desondanks zijn artsen huiverig om fouten te melden. Tijdens een rechtzaak kan alle informatie tegen hen worden gebruikt.