'Remkes moet stoppen met subsidie aan CDA'

Icoon PolitiekMinister Remkes (Binnenlandse Zaken) moet de overheidssubsidie aan het CDA stopzetten. Dat bepleit het Centrum Individu & Samenleving (CISA). Volgens Lenie de Zwaan van het CISA discrimineert de partij van premier Jan Peter Balkenende alleenstaanden, door te stellen dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving.

"Het CDA ziet alleenstaanden als een bedreiging en komt alleen op voor de eigen achterban. Balkenende is ideologisch bezig, terwijl hij boven alle partijen zou moeten staan", zegt De Zwaan. Het CDA volhard er volgens haar in dat het gezin de enige samenbindende factor in de samenleving is. "Dat begon al in de jaren tachtig. Ze uiten bezwaren dat het aantal alleenstaanden in Nederland toeneemt. Het idee van het gezin als hoeksteen in de samenleving is wel prima, maar het CDA zet dit ook om in beleid. Maar zij dienen toch de belangen van álle burgers te behartigen?"

Het intrekken van de partijsubsidie aan de christenradicalen van de SGP, omdat deze partij vrouwen uitsluit, ziet De Zwaan als voorbeeld om nu ook het CDA aan te pakken. Zij stelt dat alleenstaanden door stelselmatige materiële en sociale achterstelling naar de marge van de samenleving worden gedreven. Tevens geven de christendemocraten een foute voorstelling van zaken als ze zeggen dat er jarenlang te weinig aandacht is geweest voor de positie van het gezin. Ook Paars gaf veel geld uit ten behoeve van het gezin. "Er werden juist veel voorzieningen gecreëerd voor werkende moeders." Volgens De Zwaan is dit typerend voor het CDA; 'een partij met oogkleppen'.

Lenie de Zwaan
Singlesactiviste Lenie de Zwaan, voorzitter van het CISA