Verdonk krijgt wederom geen hand van imam

Icoon BinnenlandsMinister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk heeft vandaag een bijeenkomst voor korandocenten en imams bijgewoond. De moslimgeleerden zijn geslaagd voor een inburgeringscursus, en kregen uit handen van Rita Verdonk een certificaat.

De ceremonie kreeg echter een naar bijsmaakje, toen twee van de geslaagde imams weigerden om minister Verdonk een hand te geven. Een Zoetermeerse imam, Ebrahim Mohammad, zei dat hij op grond van zijn geloof de minister geen hand had gegeven. Volgens zijn interpretatie van de Islam mag een man een vreemde vrouw niet aanraken.

Andersom mogen vrouwen ook geen hand geven aan vreemde mannen. Enkele vrouwelijke deelnemers aan de cursus 'Nederland en de Islam, interculturele ontmoeting en integratie' gaven daarom geen hand aan de mannen die naast Verdonk stonden en ook felicitaties uitdeelden. In 2004 weigerde een andere imam minister Verdonk de hand te schudden.

De bewindsvrouw constateerde na afloop van de ceremonie in het chique hotel Des Indes in Den Haag dat sommige mensen geen hand willen geven vanwege hun religie. Maar het gaat volgens haar om "een gebaar van respect. Ik ben vrouw ťn minister. Ik sta hier als minister", zei ze. De meeste deelnemers namen haar felicitaties inclusief hand overigens wel aan.

De inburgeringscursussen vonden plaats op eigen initiatief van een overkoepelende moslimorganisatie. Verdonk juichte dit toe, en riep ook andere moslimorganisaties op om een inburgeringscursus te volgen, omdat de cursus "een brug slaat tussen de Nederlandse samenleving en de Islam", aldus Verdonk.


Imam: can't touch this (foto van het incident uit 2004)