Racisme na mp3-moord bevestigt vermoeden psychologen

Icoon WetenschapEen tijd lang twijfelde niemand uit België eraan: de daders van de MP3-moord zouden Noord-Afrikanen zijn. Dit zou duidelijk blijken uit de beelden van de bewakingscamera's. Of toch niet? Het bleken blanke Polen te zijn. Psychologen doen al tijden onderzoek naar dit zogenaamd "latente racisme", dat niet lijkt te stoppen.

De blanke Belg Joe van Holsbeeck werd in de hal van het centraal station te Brussel vermoord omdat hij zijn MP3-speler niet wilde geven. Volgens getuigen waren de daders van Noord-Afrikaanse afkomst. Hierna riep een Marokkaanse politicus op tot een stille tocht. De ouders riepen op tot verdraagzaamheid, en twijfelden niet aan de getuigenissen. Toen de bewakingsbeelden vrij werden gegeven bleek het dus niet om Noord-Afrikanen te gaan, maar om blanke Polen met donker haar.

Een professor legt uit dat racisme erg diep zit: "We weten inmiddels dat als we van een bepaalde bevolkingsgroep denken dat die agressief is, en we nemen dan leden van die groep waar, dat we dan sneller denken dat ze gevaarlijk zijn. Bij deze moordzaak is het tegenovergestelde gebeurd. Er was een duidelijk teken van gevaar: er is met een mes gestoken. De vraag rijst wie dat gedaan heeft. De invulling gebeurt dan met stereotype beelden."

Er blijkt weinig tegen te doen. Zelfs mensen die zichzelf als niet racistisch bestempelen of mensen met allochtone vrienden of familie blijken bij proefjes vatbaar te zijn voor racisme. "Wie niet wil discrimineren probeert de denkbeelden te negeren, maar het is niet mogelijk de denkbeelden helemaal uit te wissen. Daar is onderzoek naar gedaan. Mensen die in vragenlijsten helemaal geen racist waren, waren toch vatbaar voor subtiele discriminatie. Ze moesten dan heel snel foto's beoordelen met mensen die wel of niet een wapen in de hand hebben. Bij allochtonen oordeelden ze veel sneller dat die een wapen hadden dan bij autochtonen."

De professor is op zoek naar trucjes om te kunnen werken met dit latente racisme. Zo wil ze dat docenten op Franse universiteiten voortaan examens nakijken zonder naam, zodat ze niet door een exotische naam beïnvloed zouden kunnen worden.

Met dank aan RichardQuest voor de submit.