Utrecht wil minder Marokkaanse verdachten

MisdaadDe stad Utrecht wil minder verdachten van Marokkaanse komaf in de statistieken. Om te voorkomen dat meer Marokkaanse jongeren een criminele loopbaan starten, wordt er daarom een brede aanpak gestart. Het geld daarvoor - 700.000 euro - moet uit een pot komen die CDA-minister Piet Hein Donner ter beschikking heeft gesteld aan grote steden, om de problematiek rondom criminele Marokkaanse jongeren aan te kunnen pakken.

Nu is in Utrecht 35% van de verdachten van Marokkaanse komaf. In totaal zijn ze verantwoordelijk voor 38% van de gepleegde misdaden en overtredingen in de stad. In 2009 moet het percentage Marokkaanse verdachten 5 punten lager zijn.

De redenen dat jonge Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers, zijn demografische achtergronden, opleiding, politiecontacten, kansen op een baan en hun opvoeding. Het plan van aanpak behelst acht punten: meer Marokkaanse ouderencoaches, meer sportmogelijkheden voor Marokkaanse jongeren en een co÷rdinator Marokkaanse Jeugd in het Utrechtse Veiligheidshuis. Verder komt er een uitbreiding van bestaande projecten zoals de inzet van Marokkaanse voorbeeld-jongeren die geen problemen hebben en ondersteuning van stageprojecten.

De Utrechtse PvdA-burgemeester Annie Brouwer-Korf benadrukt overigens dat het goed gaat met de meeste Marokkaanse jongeren, maar dat een deel een harde maar sociale aanpak nodig heeft.