Jeugdbende Kerkrade opgerold

PolitieDe afgelopen maanden heeft de politie in Kerkrade een grote jeugdbende opgerold. In totaal zijn 36 mensen gearresteerd, onder wie een militair. De meeste bendeleden zijn rond de 14, 15 jaar, maar sommigen zijn dik in de twintig.

De bende heeft ruim honderd misdaden op zijn conto staan. De leden waren ook actief in de Duitse grensstreek. Ze pleegden niet alleen (roof)overvallen, inbraken en diefstallen, maar veroorzaakten ook veel overlast in de Kerkraadse wijk Heilust. Daar werd vorig jaar zelfs een samenscholingsverbod ingesteld vanwege de bendeleden. Volgens burgemeester Jos Som van Kerkrade bestond de groep uit alloch- en autochtone jongeren. De harde kern werd gevormd door acht jongens.

Som: ''Het ging om jongeren die zich verveelden en rondhingen in de wijk Heilust. Kerkrade heeft bovendien een hoog werkloosheidsgehalte van 20 procent. Ik ga maandag met de wethouder jeugdzaken praten over maatregelen om de jeugd meer vertier en kansen te geven. Ook doen we er alles aan om meer bedrijven naar de regio te krijgen.''

Inmiddels zijn twee bendeleden al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2,5 en 3 jaar. In geheel Zuid-Limburg zouden zo'n 146 jeugdgroepen bestaan, waarvan 129 zich schuldig maken aan hinderlijk of overlast veroorzakend gedrag; 10 staan te boek als crimineel.