'Kwart moslimjeugd voelt zich niet vrij'

EnquêteUit een internetenquête van Top-X.nl, de jongerensite van actualiteitenprogramma TweeVandaag, blijkt dat 27% van de moslimjongeren zich niet of nooit vrij voelt in Nederland. Onder alle jongeren ligt dat percentage op 16.

Nederlandse moslimjongeren vinden in grote meerderheid (89%) dat vrijheid van godsdienst belangrijker is dan de vrijheid van meningsuiting. Onder andere ondervraagden ligt dat een stuk lager (22%).

Van alle ondervraagden vindt 72% dat je anderen niet mag beledigen. Zo'n 35% van de jongeren meent dat je wel moet kunnen zeggen dat de islam 'een achterlijke godsdienst' is. Homofilie een ziekte noemen, moet volgens 25% van de ondervraagden kunnen en 'Nederland is vol' zeggen, acht 72% in orde. Oerwoudgeluiden maken in het stadion vindt 51% toelaatbaar. Een overgrote meerderheid (90%) meent dat oproepen tot haat en geweld niet onder vrijheid van meningsuiting valt.

Jongens blijken het belangrijker te vinden om te kunnen zeggen wat je wilt; meisjes willen vrijheid vooral voelen. Aan de enquête namen 4.250 panelleden deel.

-
De uitslagen van de enquête (.pdf bestand)