'Inval Irak grote blunder'

Icoon OorlogMadeleine Albright heeft ongenadig harde kritiek geuit op de invasie in Irak. Ze bestempelt de aanval als 'een van de grootste blunders in de buitenlandse politiek van de VS'. Albright is een voormalig minister van buitenlandse zaken, en diende onder de toenmalige president Bill Clinton.

Volgens Albright was de Iraakse president Saddam Hussein 'een afschuwelijke man'. "Maar ik denk niet dat hij een directe bedreiging vormde voor de Verenigde Staten. Je kunt niet oorlog voeren tegen iedereen die je niet mag." Zij vindt dat het begrip democratie wordt uitgehold doordat het in Irak met een bezetting wordt gebracht. "Democratie moet vanuit de bevolking komen en niet worden opgelegd."

Ook van een andere kant kwam kritiek op de Amerikaanse inval. Een voormalige hoge CIA-functionaris, Tyler Drumheller, zei dat Bush voor de oorlog was gewaarschuwd dat er geen massavernietigingswapens waren in Irak. "Maar het mocht niet baten, want het beleid stond al vast." De aanwezigheid van massavernietigingswapens - die nooit zijn gevonden - werd door de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ als reden gegeven om Irak in 2003 binnen te vallen.