Domein .nl bestaat twintig jaar

Icoon Internet Het .nl-domein bestaat vandaag precies twintig jaar. Het eerste .nl-adres werd aangevraagd door het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), op 1 mei 1986. Dit adres was tevens het allereerste landendomein ter wereld.

In de beginperiode waren de regels voor het aanvragen van de .nl-domeinen nog erg streng. Zo konden alleen organisaties een domeinnaam aanvragen, en dan ook niet meer dan één. Destijds bestond er nog de angst dat de domeinnamen op zouden raken.

Het beheer is tussen 1986 en 1996 in handen geweest van Piet Beertema van het CWI, maar is tegenwoordig in handen van de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN). Sindsdien zijn er veel dingen veranderd. Zo kan nu bijvoorbeeld iedereen een .nl-domein aanvragen.

Ondanks de hoge leeftijd gaat het nog steeds goed met ons landendomein. Met 12 domeinnamen per 100 inwoners staat Nederland fier aan kop in de wereld. In totaal heeft Nederland 1,9 miljoen .nl-adressen. Alleen Duitsland en Groot-Brittannië hebben respectievelijk meer .de- en .co.uk-adressen geregistreerd staan.