Poolse jongen bekent Brusselse mp3-moord

Verdachte Brusselse mp3-moordEen 16-jarige jongen van Poolse afkomst heeft bekend betrokken betrokken te zijn geweest bij de geruchtmakende moord op Joe Van Holsbeeck. Dat melden de Belgische media. De verdachte die door een beveiligingscamera was gespot (zie foto), zou de hele maandag zijn verhoord. Zijn aanhouding volgde op een aantal getuigenissen van onderwijzers op Franstalige Brusselse scholen.

De bekentenis is opmerkelijk omdat tot dusver alom werd aangenomen dat de daders van Noord-Afrikaanse origine waren. De politie zou ook een tweede, eveneens Poolse verdachte op het oog hebben, maar deze is nog spoorloos. De aangehouden tiener zou de voornaam en het telefoonnummer van zijn voortvluchtige kameraad, die de fatale messteken uitdeelde, hebben bekend. Uit de signalen van de mobiele telefoon zou echter blijken dat deze dader naar Polen is gevlucht.

De 17-jarige Van Holsbeeck werd op woensdag 12 april op het Centraal Station van Brussel doodgestoken omdat hij zijn mp3-speler niet wilde afgeven. Zijn dood leidde tot veel media-aandacht. Een volksvertegenwoordiger die zelf van Marokkaanse afkomst is, stelde in de pers dat de roofmoord mogelijk racistisch getint was, omdat steeds meer criminele Marokkaanse of Turkse jongeren slachtoffers uitkiezen die er als ongelovigen uitzien. Afgelopen zondag gingen in Brussel ongeveer 80.000 mensen de straat op voor een mars tegen zinloos geweld.

Met dank aan Geertsema en IronMikey voor de submit.