Iraanse vrouwen mogen nu ook voetbal kijken

Mahmoed AhmadinejadVanaf nu is het Iraanse vrouwen weer toegestaan om voetbalwedstrijden bij te wonen, iets wat al bijna dertig jaar verboden is in het Perzische land. Wel moeten de vrouwen gescheiden van het manvolk blijven als ze van een baltrapwedstrijd genieten, om ongewenste toestanden te voorkomen.

"De aanwezigheid van families en vrouwen zal een goede sfeer creŽren", zo verklaart president Mahmoud Ahmadinejad. "Zij zullen de beste plekken in de stadions toebedeeld krijgen."

De islamitische wet in Iran heeft vrouwen in dat land veel verboden opgelegd. Zo hebben ze hun mans toestemming nodig als ze willen reizen of werken, en mogen ze weinig naar publieke sportevenementen. Vijf jaar geleden werd een groep Ierse vrouwen toestemming gegeven om een voetbalwedstrijd tussen Iran en Ierland in Teheran bij te wonen.

Ahmadinejad dient degenen die sociale corruptie linken aan de aanwezigheid van vrouwen van repliek. "Dat is een heel foute denkwijze", zegt hij. De president voegt er meteen aan toe dat vrouwen soms een laakbare kijk op de wereld hebben, of hoe hij het noemt: "IdeeŽn die geen betrekking hebben op de islam."