Man op vlot stelt Zweden voor raadsel

Icoon OpmerkelijkDe Zweedse autoriteiten weten niet wat ze aanmoeten met een man die midden op zee drijvend op een vlot is aangetroffen. Zelf geeft de drenkeling weinig meer informatie dan dat hij een "staatloze Amerikaan" is en dat hij George Williams heet.

Williams spreekt vloeiend Engels maar draagt geen vorm van identificatie bij zich. Hij is vrijdagmorgen gevonden door een olietanker op de Skagerak-zee, en heeft naar eigen zeggen enkele dagen rondgedreven op een vlot dat bestaat uit vier olietonnen die bij elkaar worden gehouden door een frame van houten planken.

De Amerikaan beweert van een schip te zijn afgegooid, maar omdat dit verhaal niet strookt met de aanwezigheid van het vlot zit de Zweedse marine met de handen in het haar. Verder heeft Williams verklaard geboren te zijn in Zuid-Afrika in 1959, en zijn hele leven in de Verenigde Staten te hebben gewoond.

"Hij zegt lange tijd in de VS te hebben geleefd, maar wil niet zeggen waar. Hij heeft in Europa gewerkt, maar ook in dit geval wil hij niet zeggen in welk land en welk soort werk hij heeft verricht. Williams zoekt geen asiel in Zweden; zijn bestemming is New York", zo zet de marine het uiteen.

De autoriteiten laten weten dat hij is behandeld voor uitdroging en bevroren voeten, en dat hij geen serieuze verwondingen heeft opgelopen.


George Williams