'Dieven kijken nooit in kinderkamers'

Icoon MisdaadDe beste plek om in huis kostbaarheden te bewaren is de kinderkamer. Volgens een Brits onderzoek onder veroordeelde criminelen is dat namelijk dé plek waar inbrekers niet snel zullen zoeken. Een hond in de woning is volgens de boeven daarbij afschrikwekkender dan een alarminstallatie.

Voor het onderzoek werden vijftig gevangen inbrekers ondervraagd, die allen in de afgelopen drie jaar meer dan twintig inbraken hadden gepleegd. Geconcludeerd kan worden dat een ervaren inbreker binnen ongeveer twintig minuten de belangrijkste plekken van een woning doorzocht heeft, waarna hij er met een buit van zo'n 1200 euro vandoor kan gaan. Dieven zouden een voorkeur hebben voor goed onderhouden woningen met een mooie auto op de oprit, omdat dat een indicatie is dat er wat te halen is. De helft van de ondervraagden boeven bekende wel eens te hebben ingebroken bij vrienden of familie.

Volgens de inbrekers worden waardevolle artikelen vaak bewaard in de slaapkamers. Woningen worden vaak doorzocht volgens een vast patroon: eerst de hoofdslaapkamer, dan de andere volwassenenslaapkamers, vervolgens de woonkamer, de eetkamer en de werkkamer en tot slot de keuken. "Ik had het met mijn ogen dicht kunnen doen", verklaarde één van de ondervraagden.

Met dank aan IMDONE voor de submit.