'Prins Harry wil op missie naar Irak of Afghanistan'

Prins HarryDe Britse prins Harry wil uitgezonden worden naar Irak of Afghanistan. Dat meldt de Britse krant Mail on Sunday op basis van bronnen binnen het leger. Harry, na zijn vader Charles en broer William de derde in de lijn van troonopvolging, zou gedreigd hebben het leger te verlaten als hij niet mee mag op missie.

"Als mij niet wordt toegestaan om mijn eenheid te volgen naar een oorlogszone, zal ik mijn uniform inleveren", zou de prins tegen twee hoge officieren hebben gezegd. Het ministerie van Defensie is echter bang dat de prins door tegenstanders als een ereprijs wordt gezien. Niet alleen Harry maar ook zijn directe strijdmakkers zouden daarom extra gevaar lopen in het strijdgebied.

Prins Harry studeerde onlangs af aan de militaire academie Sandhurst, waar hij volgens ingewijden liet zien uitstekend in staat te zijn troepen te leiden. Binnenkort zal hij geplaatst worden bij een elite-eenheid van het leger, de Household Cavalry. Hij krijgt er als tweede luitenant gezag over elf militairen en vier lichte tanks.