EU Dienstenrichtlijn verzwakt

Icoon Europa Op de informele top van de Oostenrijkse stad Graz overleggen de ministers van Economische Zaken van de EU-lidstaten over het aanpassen van de Dienstenrichtlijn (ook wel Bolkesteinrichtlijn genoemd). De Dienstenrichtlijn moet vrij dienstenverkeer tussen de EU-lidstaten verbeteren. De ministers overleggen dit weekend over de kleine puntjes in de Richtlijn.

Na onvrede van regeringen van sommige EU-lidstaten en straatprotesten in Frankrijk en België door vakbonden is besloten het "country of origin"-principe uit de Richtlijn te schrappen. Bolkestein kreeg veel kritiek op dit principe. Hiermee wordt bedoeld dat een bedrijf diensten in de gehele EU aan kan bieden met de regelgeving uit de eigen lidstaat. Vakbonden zijn bang dat goedkope Oost-Europese werknemers buiten de CAO hun diensten in West-Europa kunnen aanbieden. Volgens Bolkenstein is dit niet het geval, omdat alleen tijdelijk werk onder zijn Richtlijn valt.

Toch vindt Martin Bartenstein, minister van Economische Zaken van Oostenrijk, dat de Richtlijn niet overbodig is geworden. Hij meent dat de belangrijkste principes van de Richtlijn nog steeds gelden, en dat de Richtlijn een zeer ambiteus plan is van de EU. Zo kunnen bedrijven zich overal in de EU vestigen, kunnen ze overal in de EU hun diensten aanbieden en moeten ze daarbij steun krijgen van elke EU-lidstaat. De Europese Commissie hoopt dat de minder sterke Richtlijn alsnog zorgt voor meer competitie in vele sectoren.