New Orleans kiest burgemeester

Icoon Verkiezingen De Amerikaanse stad New Orleans kiest vandaag een nieuwe burgemeester. Het wordt één van de vreemdste verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis genoemd. New Orleans is acht maanden geleden door de orkaan Katrina grotendeels verwoest.

Acht maanden na de ramp wordt geschat dat zes van de tien inwoners nog steeds buiten de stad wonen, doordat hun woningen verwoest zijn. Het zal waarschijnlijk een grote invloed hebben op de verkiezingsuitslag. De grote vraag is hoeveel invloed de stemmen van inwoners buiten de stad zal hebben. Belangengroepen zeggen dat de meeste inwoners buiten de stad zwart zijn. New Orleans heeft 30 jaar geen witte burgemeester gehad, en dat zou nu door de ramp kunnen veranderen.

De Ebenezer Baptist kerk in Atlanta vervoert stemmers gratis per bus naar de stad, zodat ze hun stem uit kunnen brengen. Gloria Brown, een 60-jarige stemmer, stond om half vijf 's ochtends al in de rij, terwijl de stembus pas om zes uur open ging. "Dit is mijn recht. Ik moet doen wat mijn hart mij vertelt."

De huidige burgemeester van de stad is Ray Nagin. "Ik heb moeilijke dingen gedaan. Ik heb me druk gemaakt. Ik ben naar de president en de gouverneur gegaan en heb de hulpverlening in beweging gekregen". Hij vindt dat het nu niet de tijd is om het leiderschap van de stad te veranderen. Hij heeft 21 tegenstanders, waarvan maar twee republikeinen. De belangrijkste kandidaten zijn Mitch Landrieu en Ron Forman. Een kandidaat moet meer dan vijftig procent van de stemmen binnenhalen. Dit lukt waarschijnlijk niet doordat er veel kandidaten meedoen. Er volgt dan een tweede ronde op 20 mei met de beste twee kandidaten.

Ray Nagin
Ray Nagin, de huidige burgemeester van New Orleans.