Balkenende: 'Ik ben erg stijfburgerlijk'

Jan Peter Balkenende"Ik ben erg stijfburgerlijk. Vaak is de eerste indruk het belangrijkste. Dat geef ik graag toe". Dit zijn de woorden van minister-president Jan Peter Balkenende, die vandaag een toespraak hield tijdens een partijbijeenkomst van het CDA. Daarnaast zei de premier over zichzelf "misschien een beetje saai te zijn", maar dat is volgens hem geen minpunt, hoewel "een beetje vrolijkheid er best bij mag".

"Mensen letten op of iemand er verzorgd uitziet", ging hij verder. "Maar dan moet je niet alleen op het uiterlijk van iemand letten, maar ook op wat je in je hebt. Wij hebben in die zin de opdracht om er als CDA verzorgd uit te zien."

Het doel van de bijeenkomst was om te brainstormen over een nieuwe strategie, naar aanleiding van het grote verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. Balkenende waarschuwde de christendemocraten dat "we ons te veel laten opsluiten in een sfeer van negativisme".

De CDA'ers waren erg verdeeld over de oorzaak van de weinig florisante verkiezingsuitslag. Sommigen staken de hand in eigen boezem: "We zijn arrogant geworden en hebben spelletjes gespeeld". Anderen stelden het landelijk bestuur verantwoordelijk.

Andere CDA'ers willen niet met het beschuldigende vingertje wijzen, maar zoeken juist naar hereniging van de krachten. "We moeten een eenheid vormen en niet elkaar de grond induwen, anders gaat Wouter Bos straks met de winst rennen".

Met dank aan borisz voor de submit.