'Nederlandse jongere wil niet aan de slag'

Icoon EconomieDe Nederlandse jeugd is nauwelijks te porren voor een baan. Dat stelt het MKB Nederland. Volgens woordvoerder Kees Hogendijk lukt het vooral in de sectoren techniek, bouw en zorg niet om jongeren te motiveren voor een leerwerkplek, en is het midden- en kleinbedrijf daarom gedwongen Poolse arbeidskrachten naar Nederland te halen.

Met een leerwerkplek kunnen jongeren een diploma halen en direct een baan krijgen. "Maar een groep jongeren wil blijkbaar geen vak meer leren. We hebben het in sommige regio's zelfs extra kalm aan gedaan. Het hele project door merkten we dat minder jongeren op leerbanen afkwamen dan er te vergeven waren", zegt Hoogendijk. Het MKB heeft inmiddels 10.000 leerbanen vervuld gekregen, maar heeft er volgens eigen zeggen nog duizenden extra beschikbaar.

Volgens de Taskforce Jeugdwerkloosheid legt het MKB Nederland een structureel probleem bloot. "Als jongeren een opleiding kiezen waar vraag naar is, dan zou de jeugdwerkloosheid nu nul zijn", meent Taskforce-voorzitter Hans de Boer. Het project heeft zich ten doel gesteld in vier jaar tijd 40.000 extra banen tot stand brengen voor jongeren tot 23 jaar.