'Laat allochtone jeugd kermis bewaken'

BinnenlandsVolgens kermisorganisator Frans Stuy moeten kermissen gewoon allochtone jongeren in dienst nemen als bewaking om rotzooi te voorkomen. Hij reageert daarmee op de problemen met de kermis in Roosendaal, die deze week afgebroken werd na ernstige problemen met Marokkaanse reljeugd.

Stuy zegt dat hij dit onder meer heeft toegepast in Amsterdam. De problemen waren gelijk over: ''Tegen hun eigen maten gaan allochtone jongeren geen rotzooi schoppen.'' De organisator onderzocht waarom de jongeren overlast veroorzaken op kermissen. Volgens hem hebben de reljongeren geen werk. Geen geld om ergens in te gaan. ''Ik ben met ze gaan praten. Met imams gaan praten. Heb jongens aangenomen als bewakers. Marokkanen, Surinamers, Turken, ze werken nu bij me. Ik heb nu die jongens van de overlast in de Diamantbuurt bij mij lopen.''

Andere kermismensen vragen zich af waarom er geen politiepost op de kermis was opgezet. Burgemeester Michael Marijnen van Roosendaal zegt in een reactie dat er geen bewaking was omdat er niet eerder problemen waren bij de voorjaarskermis.

De kermisexploitanten zeggen ook de allochtone klanten niet te willen missen. Op kermissen in grote steden vormen allochtonen de grootste klandizie en in steden als Bergen op Zoom en Roosendaal is ruim 30% van de klanten allochtoon. ''Die willen we echt niet missen. De problemen ontstaan alleen als bepaalde jongeren zonder geld naar de kermis komen. Dat zijn niet alleen Marokkaanse jongeren. Het zijn net zo vaak menggroepen'', aldus een kermisman vandaag in het regionale dagblad BN/DeStem.