Adoptie toegestaan voor Belgische homostellen

Icoon AlgemeenMet een meerderheid van ÚÚn stem heeft de Belgische Senaat gisteravond besloten dat binnenkort alle stellen, homo of hetero, die een langdurige relatie aangegaan zijn, kinderen mogen adopteren. BelgiŰ staat hiermee samen met Spanje voorop in de wereld m.b.t. de gelijkwaardige behandeling van homo's en hetero's.

Het voorstel kwam niet zonder slag of stoot door de Senaat. Nog op het laatste moment probeerden de Franstalige liberalen om de regeling aan te passen, zodat bij homoseksuele partners alleen mensen die uit een eerder huwelijk al kinderen hadden andere kinderen mochten adopteren. Dat het oorspronkelijke voorstel nu toch goedgekeurd is, kwam met name door de steun van de socialisten, de groenen en een groot deel van de Vlaamstalige liberalen.

Tegenstanders van de nieuwe wet zijn bang dat het nu moeilijker zal worden om kinderen te adopteren vanuit landen met een behoudend regime. Het wetsvoorstel was echter voornamelijk bedoeld voor de adoptie van kinderen die al in BelgiŰ wonen en vaak zelfs al het kind van ÚÚn van de partners zijn. Het adoptiedossier was het laatste grote ethische dossier dat de regering-Verhofstadt nog wilde regelen. Eerdere dossiers waren het homohuwelijk en een euthanasieregeling.

Met dank aan dennistd voor de submit.