Verdonk wil VVD tot grootste partij maken

Rita Verdonk Kandidaat-lijsttrekker van de VVD Rita Verdonk wil haar partij tot de grootste van Nederland maken. "Dat we de grootste worden is voor mij ontzettend belangrijk", zo liet Verdonk weten op de VVD-partijbijeenkomst in Utrecht. Ze voorspelde dat de VVD in de opiniepeilingen van vrijdag op veertig zetels zal staan.

Verdonk wilde niet zeggen of ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden. "Het gaat me nu om het lijsttrekkersschap van de VVD. Wat er daarna komt, daar zeg ik niets over". Mocht ze de strijd verliezen van Mark Rutte, de andere kandidaat voor het lijsttrekkersschap, dan is ze bereid om tweede op de lijst van de VVD te gaan staan. "Ik zal mijn kiezen kapotknarsen van ellende, maar dan gaan we samen voor de VVD.", aldus Verdonk. Ze is bereid om vijf keer in debat te gaan met Mark Rutte. Rutte wilde 17 keer in debat gaan, maar Verdonk heeft aangegeven dat ze door haar drukke werk als minister niet zoveel tijd beschikbaar heeft.

Verdonk liet zich op de partijbijeenkomst inhoudelijk uit over belastingzaken voor werkgevers en werknemers. Ze wil dat de vennootschapsbelasting lager wordt dan 25 procent. Voor werknemers wil ze de premies voor WW en WA verlagen. Daarbij moet het hoogste tarief van de inkomstenbelasting verlaagd worden naar 48 procent. Ze vindt niet dat meer dan de helft van het loon naar de overheid moet gaan. Daarnaast wil ze geen maatregelen tegen SUV's. De VVD in het Europees Parlement wil dat juist wel.