Meer seksueel wangedrag meisjes dan gedacht

MisdaadVolgens J. Hendriks, psycholoog en hoofd behandeling Jeugd van een Haagse forensische polikliniek, maken meisjes zich vaker schuldig aan seksueel wangedrag dan uit officiŽle misdaadcijfers blijkt. Het gaat om zaken als aanrandingen en ander grensoverschrijdend seksueel gedrag. Jaarlijks zouden enkele duizenden meisjes de fout ingaan. Dat beaamt A. Slotboom, criminologe aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het gaat overigens niet alleen om ernstige vergrijpen. Het gedrag varieert van billenknijpen en ongewenst tongzoenen tot wel ernstige delicten als verkrachting of medeplichtigheid daaraan. Jaarlijks komen ongeveer tien zaken voor de rechtbank, maar dat zou slechts het topje van de ijsberg zijn.

Seksueel misbruik door meisjes komt vaak niet aan het licht doordat de meisjes ook slachtoffers tussen de 0 en 4 jaar kiezen. Die kunnen nog niet (goed) praten. De meisjes plegen de seksmisdaden als ze bijvoorbeeld op de kinderen passen. Ze gaan vaak slimmer te werk dan jongens, maar gebruiken minder geweld.