Weer liquidatie in Amsterdam

Icoon Misdaad Bij een schietpartij in een café in Amsterdam-West is vanochtend vroeg een man gedood. De politie denkt aan een overval, maar veel details ontbreken nog. Zo is het nog onduidelijk wie het slachtoffer is, of er meer mensen gewond zijn geraakt en of er al aanhoudingen zijn verricht.

De schietpartij had rond 08.45 uur vanochtend plaats in café De Hallen op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan.

Update 15.27 uur
Naar nu bekend is geworden gaat het toch opnieuw om een liquidatie in het criminele circuit van Amsterdam. Het slachtoffer is Anthonie (Thomas) van der Bijl, de man van de eigenaresse van het café. Hij had zakelijke banden met de vorig jaar geliquideerde Cees Houtman, en wordt in verband gebracht met Willem Holleeder.

Volgens ooggetuigen renden er kort na de schietpartij drie mannen van rond de 20 jaar weg. Of er al arrestaties zijn verricht is nog niet bekend.

Volgens het weekblad Vrij Nederland zou de politie Van der Bijl onlangs hebben gevraagd om een belastende verklaring over Holleeder af te leggen. Deze verklaring zou aansluiten bij een vermeende afpersing van Cees Houtman door Holleeder. Van der Bijl wilde destijds 'uit angst' niets tegen de politie zeggen.


De politie zoekt met duikers in de Rijpgracht naar het wapen - foto R. Schreuder