'Zwangere mag niet te veel werken'

Icoon MedischProfessor Gouke Bonsel, hoogleraar sociale geneeskunde aan de UvA, pleit er vandaag in Trouw voor om bij wet te verbieden dat zwangere vrouwen meer dan 24 uur per week werken. De reden is dat uit het ABCD-onderzoek, een langlopend onderzoek naar zwangere vrouwen in Nederland, gebleken is dat veel werken een heel slechte invloed heeft op het ongeboren kind, vergelijkbaar met bijvoorbeeld roken tijdens de zwangerschap.

Volgens Bonsel zijn de baby's van hardwerkende vrouwen gemiddeld 150 gram lichter dan de baby's van vrouwen die minder hard werken. Dit verschil is net zo groot als het verschil tussen de baby's van rokende moeders en van niet-rokende moeders. Dit is op zich niet veel, maar Bonsel wijst erop dat het toch een grote invloed kan hebben: het lichaam van een kind dat al in de baarmoeder te weinig voedsel krijgt - wat dus kennelijk een gevolg is van een te hard werkende moeder - kan zich in gaan stellen op voedselschaarste. Dat herstelt zich waarschijnlijk niet na de geboorte. Een kind heeft daarom een verhoogde kans op dik worden en daarmee op diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast blijkt de kans op zwangerschapsvergiftiging bij moeders met een fulltime baan ook veel groter dan bij moeders die parttime werken.

Bonsel wil het werken voor zwangere vrouwen niet helemaal afschaffen, omdat het wel duidelijk is dat de kinderen van vrouwen die acht uur werken gezonder zijn dan de kinderen van vrouwen die helemaal niet werken. Fulltime werken moet in zijn ogen echter verboden worden. Als dat niet gebeurt, zullen veel vrouwen zich namelijk weinig aantrekken van het onderzoek, denkt hij. Veel vrouwen wijzen op bijvoorbeeld Afrikaanse vrouwen die tussen de bedrijven door ook nog even een kind baren. Een verkeerde vergelijking, vindt Bonsel, want juist in Afrika heb je ook een enorme kindersterfte. Maar "een zwangerschap is een enorme inspanning, dat wordt veel te gemakkelijk vergeten."