Feestje familie in eermoordzaak wekt walging

Hatun SürücüVrolijke reacties van een Berlijnse familie waarvan een zoon zojuist veroordeeld was tot ruim negen jaar celstraf voor de moord op een oudere zus, hebben tot afkeurende reacties in de media en bij politici geleid. De familie Sürücü vierde de vrijspraak van twee andere zonen, tegen wie levenslang was geëist. "Die beelden, van breed lachende gezichten, zijn nauwelijks te verdragen", verklaarde CDU-politicus Frank Henkel.

De 23-jarige Hatun Sürücü (foto) werd in februari 2005 op straat door drie kogels in het hoofd geliquideerd. De jonge vrouw had affaires met Duitse mannen en maakte daardoor, in de ogen van haar familieleden, de familie te schande. Hatun was op haar vijftiende uitgehuwelijkt aan een neef, van het gymnasium gehaald en naar Turkije overgebracht. Een paar jaar later keerde ze zwanger en zonder man terug naar Duitsland. Ze voedde haar zoon vervolgens alleen op, en volgde een beroepsopleiding.

De moord op Hatun was de zesde eerwraakmoord in Berlijn in een paar maanden tijd. In tegenstelling tot de eerdere gevallen trok de zaak veel aandacht van de media en het publiek. Bewoners en actiegroepen hielden waken, discussies en een expositie. Voor velen kreeg eerwraak met Hatun voor het eerst een gezicht. Kort na de moord volgde een nieuw schandaal, toen bleek dat jeugdige Turken tijdens discussies begrip toonden voor de eermoord. "Ze kreeg haar verdiende loon. De hoer leefde als een Duitse", zou een 14-jarige jongen bijvoorbeeld gezegd hebben in de klas.

Eermoord Hatun Sürücü Eermoord Hatun Sürücü
De familie Sürücü reageert uitgelaten op de vrijspraak van twee zonen

Gouden horloge
De destijds 18-jarige Ayhan bekende schuld aan de moord op zijn zus. Justitie vermoedde echter dat andere leden van de familie ook betrokken waren, en klaagde ook de oudere broers Mutlu en Alpaslan aan. Ayhan zou de schuld op zich hebben genomen, omdat hij volgens het jeugdrecht zou worden veroordeeld. Vier dagen na de moord kreeg hij een gouden horloge cadeau van zijn vader. Volgens rechter Michael Degreif was de strenggelovige Koerdische familie nauwelijks geïntegreerd. "Men woonde in Kreuzberg, maar niet echt in Duitsland", verklaarde hij. Degreif legde na het proces uitgebreid uit waarom het bewijs tegen de oudere broers onvoldoende was. Hij uitte kritiek op de politici en journalisten die hoge straffen hadden geëist. "Het idee van hun betrokkenheid blijft in de lucht hangen, daar moeten ze mee leren leven", verklaarde Degreif over Mutlu en Alpaslan.

Voogdij
Niet alleen de beelden van de feestelijk joelende leden van de familie Sürücü en aanhang, maar ook het feit dat de familie inmiddels de voogdij over de zesjarige zoon van Hatun heeft opgeëist, heeft geleid tot verontwaardigde reacties. "Het kan niet goed zijn voor het kind als het aan de familieclan wordt overgedragen", zei een Berlijnse wethouder. "Als ze werkelijk eergevoel hebben, moeten ze consequent zijn en Duitsland verlaten", vond deelstaatminister Körting (SPD). Het lijkt overigens onwaarschijnlijk dat het jochie daadwerkelijk wordt overgedragen aan de familie.