Tientallen mensen uren vast in kabelbaan

Icoon ShockingEnkele tientallen mensen hebben dinsdagavond urenlang vastgezeten in een New Yorkse kabelbaan. Rond drie uur vannacht plaatselijke tijd hadden hulpverleners de 47 passagiers van één van de gondels uit hun benarde positie weten te halen. In een tweede gondel bevonden zich op dat moment echter nog eens 22 personen.

De Roosevelt Island Tram, die pendelt over de East River tussen Manhattan en Roosevelt Island, werd rond half zes gistermiddag getroffen door een stroomstoring. Om de ongelukkige passagiers te redden werd een hulpgondel met dieselmotor ingezet. De gestranden moesten hoog boven de rivier overstappen naar de dieselgondel, die na vier keer heen en weer te zijn geweest alle inzittenden uit de eerste gondel gehaald had.

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg was hoogstpersoonlijk naar het eindpunt van de kabelbaan gekomen, om de geredde personen te onthalen. Onder de passagiers waren zeker twaalf schoolkinderen en baby's. De politie bezorgde eten, drinken en luiers, terwijl het reddingswerk voortduurde. De Roosevelt Island Tram werd in 1976 in gebruik genomen, en is onder andere te bewonderen in de films 'Spider-Man', 'City Slickers' en 'Nighthawks'. Eén gondel biedt maximaal plaats aan 125 personen.

Roosevelt Island Tram
De Roosevelt Island Tram, hoog boven de East River (archieffoto)