'Koranles moet nog beter'

Icoon BinnenlandsHet Verwey-Jonkerinstituut heeft onderzoek gedaan naar de koranlessen in de Othmanmoskee in Rotterdam en is positief over de verbeteringen die er te zien zijn. De moskee was namelijk al een paar keer in het nieuws, omdat er leerlingen geslagen werden en er ook andere onorthodoxe methodes gebruikt werden. Het is alleen nog niet goed genoeg.

Eerder had het instituut al bezwaar tegen het stampen van kennis, dat gebruikelijk was in de koranlessen, en tegen de keiharde discipline. Het moskeebestuur heeft dat ter harte genomen, en met succes. Wel vindt het instituut dat er nog meer 'vrije gedachtewisseling' plaats moet vinden in plaats van het simpelweg vermanen van kinderen. Zaken als een kringgesprek zouden daaraan kunnen bijdragen. Verder horen leerlingen niet openlijk, zodat de hele klas het hoort, gewezen te worden op hun fouten en hun cijfers. De lessen zouden meer interactief dan moraliserend moeten zijn m.b.t. het leven van moslims in Nederland.

Het was voor het eerst dat er van buitenaf onderzoek gedaan werd naar koranlessen. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente. Het moskeebestuur neemt de adviezen over. Binnenkort volgen andere Rotterdamse moskees.