Situatie Uruzgan 'aanzienlijk verslechterd'

Icoon OorlogDe Afghaanse veiligheidssituatie, die al reden tot discussie was en zelfs leidde tot het ontslag van Boris Dittrich, is nu nog gevaarlijker. Het kabinet schrijft aan de tweede kamer dat de situatie in de afgelopen maanden "aanzienlijk verslechterd" is.

De geweldsstijging na de koude winter is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar dit jaar zijn er meer factoren die voor een nog gevaarlijkere situatie zorgen. De Taliban weet zich steeds beter te organiseren, en leert effectiever om te gaan met verbindingssystemen en wapens. De komst van een nieuwe gouverneur, die minister was tijdens de oude Taliban regering, "leidt hopelijk tot een beter bestuur", aldus het kabinet.

In Urugzan, waar nu enkele tientallen Nederlanders de komst van de 1400 Nederlandse militairen in augustus voorbereiden, dreigt nu zelfs een situatie waarin zowel het westen als ook het oosten van de provincie feitelijk in handen zijn van de Taliban. Ook in andere provincies stijgt hun invloed. Derhalve heeft Minister Kamp (defensie) besloten om onbemande verkenningsvliegtuigjes aan te schaffen die boven Uruzgan kunnen vliegen.

Ook de kosten voor deze missie zijn inmiddels fors gestegen. Het kabinet gaat er nu vanuit dat de hele operatie tussen de 380 en 410 miljoen euro gaat kosten. Dit is 90 tot 100 miljoen euro meer dan eerder was geraamd. GroenLinks wil zo snel mogelijk een spoeddebat met de ministers over de situatie.