Nieuwe aanpak jonge criminelen

Icoon JustitieVolgens politie, justitie en bureau HALT vertonen tegenwoordig steeds jongere kinderen crimineel gedrag. Ook blijken steeds méér kinderen zich hieraan schuldig maken. In Dordrecht werden bijvoorbeeld twee jongens van zeven en tien jaar opgepakt voor woninginbraak. Uit Rotterdam is het geval van een negenjarige groepsverkrachter bekend. In Spijkenisse was er zelfs een vijfjarige jongen die met zijn achtjarige vriendje betrapt werd op winkeldiefstal. Om deze jeugdcriminaliteit beter aan te pakken, gaan politie, justitie en HALT gebruik maken van een nieuw registratiesysteem.

Met het nieuwe registratiesysteem, dat de kern vormt van het project Stop-reactie, wil men jeugdcriminaliteit beter in beeld brengen. Beleidsmedewerker Roelanda Van Dueren den Hollander van HALT legt uit dat als alle jonge criminelen geregistreerd worden, je zeker weet dat ook kinderen die herhaaldelijk alleen lichte vergrijpen plegen en die daardoor normaliter niet opgevallen waren, toch aangepakt gaan worden. Op deze manier zou de aanpak effectiever moeten zijn.

Peter van der Laan, hoogleraar sociaalpedagogische hulpverlening, in dienst van het Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving, is enthousiast. Volgens hem gaat het wel maar om een heel kleine groep: "Het is niet zo dat er hele groepen jonge kinderen rovend en brandstichtend door het land trekken."