Texanen kunnen weer zuipen in de kroeg

Icoon OpmerkelijkEen omstreden wet in de Amerikaanse staat Texas is na protesten voorlopig opgeschort. Sinds augustus vorig jaar was dronkenschap ten strengste verboden, zelfs in de kroeg. De Texas Alcoholic Beverage Commission (TABC) zond undercoveragenten de cafťs in, om personen op te pakken die 'gevaarlijk dronken' waren. Volgens een woordvoerder waren verschillende arrestanten zo bezopen dat ze een gevaar op de weg hadden kunnen zijn indien ze niet uit voorzorg waren gearresteerd.

Toen TABC de nieuwe wet introduceerde was er maar weinig aandacht voor, maar dat veranderde toen meer en meer dronkenlappen aan de bar in de boeien werden geslagen. In totaal werden in 'Operatie Het Laatste Rondje' maar liefst 1740 personen gearresteerd voor openbare dronkenschap. Verschillende hotels, bars en restaurants in de staat vreesden echter klandizie kwijt te raken, en trokken aan de bel.

TABC heeft aangekondigd de wet eerst nog eens goed tegen het licht te willen houden. Ondanks de protesten is de commissie echter niet van plan 'Operatie Het Laatste Rondje' geheel af te schieten, zo verklaarde woordvoerster Carolyn Beck. "Bij alles is er altijd ruimte voor verbeteringen, zo ook in dit geval", stelde het commissielid deze week.