VVD ook tweede partij in peiling De Hond

Icoon Politiek De peiling van Maurice de Hond volgt de Politieke Barometer van Interview/NSS van afgelopen vrijdag. Ook deze peiling voorspelt dat de VVD de tweede partij van Nederland zal worden. De VVD heeft in deze peiling zes zetels meer dan het CDA. Daarmee haalt de VVD 33 zetels. Dat zijn er 5 meer dan de vorige verkiezingen.

Er zijn ook verschillen met de peiling van Interview/NSS. Zo heeft de PvdA haar positie in de peiling van De Hond versterkt. Ze komen uit op 52 zetels en worden daarmee de grootste partij. Het zijn 10 zetels meer dan de verkiezingen van 2003. In tegenstelling tot Interview/NSS wint de SP bij Maurice de Hond. Ze komen uit op 16 zetels. GroenLinks is de enige linkse partij die verliest. Ze halen 7 zetels. En dat terwijl GroenLinks juist won in de peiling van Interview/NSS. Een linkse coalitie krijgt van Maurice de Hond 75 zetels en is dus geen mogelijkheid. Bij Interview/NSS was deze mogelijkheid er wel.

Het CDA begint met het aantal verloren zetels terug te vallen naar de verkiezingsnederlaag van 1994. Toen verloren ze 20 zetels en kwamen ze uit op 34. Nu verliezen ze 17 zetels en komen ze uit op 27 zetels. Het CDA wordt daarmee de derde partij. D66 komt uit op 2 zetels. De huidige coalitie krijgt daarmee 62 zetels en is geen optie.

Er is een andere overeenkomst met 1994 te vinden. Met deze peiling is een paars kabinet van PvdA en VVD mogelijk. Die kan rekenen op een ruime meerderheid van 85 zetels. PvdA en CDA is ook een mogelijkheid met 79 zetels.

Marco Pastors komt als nieuwe partij binnen in de peiling, en krijgt 1 zetel. De Partij van de Vrijheid van Geert Wilders krijgt 4 zetels. De LPF verdwijnt uit de Kamer. De ChristenUnie en de SGP krijgen 5, respectievelijk 2 zetels. Ook de Partij voor de Dieren krijgt 1 zetel. Volgens de peiling lijken er veel kleine partijen toe te treden tot het parlement.


Peiling van Maurice de Hond