'Gothic-cultuur beschermt tieners'

Een onderzoek zou volgens het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal aantonen dat 'het gothic zijn', kwetsbare tieners beschermt tegen automutilatie (zelfverminking). Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 50% van de tienergoths zichzelf opzettelijk pijn doet of een zelfmoordpoging achter de rug heeft. Bij niet-goths ligt dit tientallen procenten lager (onder de 10%).

Toch beschermt de gothic-subcultuur dit soort pubers eerder dan dat ze er nog gewelddadiger door worden. De meeste jongeren beginnen namelijk met zelfverminking zo rond de overgang van kind naar tiener (rond de 12/13 jaar). Gemiddeld worden ze pas enkele jaren later een goth. Jongeren die een neiging hebben zichzelf te verminken, worden dus wel aangetrokken door de gothic-subcultuur; maar ze zullen eerder voor ze deel worden van de gothic-subcultuur aan zelfverminking doen, dan erna. Bovendien zou het behoren tot de goths zorgen voor waardevolle sociale en emotionele steun van hun lotgenoten.

Er wordt wel een kanttekening geplaatst bij de studie. Het onderzoek is gebaseerd op een klein aantal jongeren. Om zeker te zijn, zou het onderzoek herhaald moeten worden. Er moeten dus niet te snel conclusies worden getrokken.

Info
Gothic is een cultuur die ontstond in de jaren '80 en komt voort uit de punkbeweging. In het midden van de jaren '90 kende de gothiccultuur een heropleving. (Zie voor meer info Gothic-Nederland)

Over het algemeen wordt aangenomen dat jongeren aan zelfverminking doen om met hun negatieve emoties om te gaan. Bij het pijnigen komen endorfines vrij. Dit is een chemische stof in de hersenen die een gevoel van geluk opwekt. Het is uiteraard wel een korte termijn oplossing, dat zelfverminken. (Zie ook Automutilatie.nl)