VS wil voormalig Joegoslavië bij EU

Vlaggen van de EU en de VS De Amerikaanse secretaris voor politieke zaken, Nicholas Burns, wil dat de EU-lidstaten een duidelijk signaal geven aan de landen uit voormalig Joegoslavië dat ze mogen toetreden tot de Europese Unie. Hiermee worden de landen Kroatië, Servië-Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Macedonië bedoeld. Slovenië is al lid van de EU.

"Wij Amerikanen vinden dat Europa duidelijk aan moet geven dat de toekomst van deze landen het EU-lidmaatschap is, en dat de NAVO hetzelfde sterke signaal moet geven", zo laat hij weten. "Ons werk in Europa is niet volbracht, omdat de Balkanlanden een eiland in het centrum van Europa blijven die niet horen bij één van de trans-atlantische organisties: De EU en de NAVO." Hij refereert naar de politieke onstabiliteit van Europa tijdens de Koude Oorlog, en naar de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig. "Europa moet vrij en vredig zijn, en we komen steeds dichterbij om dit ideaal te verwezenlijken. Maar de Balkan blijft een ongeklaarde zaak." De staatssecretaris lijkt bang te zijn voor een toekomstige oorlog in dit gebied, als de landen geen lid worden van de Unie.

Zijn mening komt naar boven in een tijd waarin de EU-lidstaten onzeker zijn over een verdere uitbreiding. De lidstaten hebben de Balkanlanden in 2003 al formeel perspectief in de EU gegeven. De president van de Europese Commissie in die tijd, Romano Prodi, verklaarde toen dat "het proces van Europese eenwording niet compleet is als de landen van voormalig Joegoslavië niet toetreden tot de Europese Unie".

Recent heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken te kennen gegeven het EU lidmaatschap van de Balkanlanden niet te willen garanderen. Enkele Duitse politici willen de Balkanlanden een B-lidmaatschap aanbieden. De eurocommissaris van Uitbreiding, Olli Rehn, heeft een aantal voordrachten voorbereid om de regeringen van de lidstaten te overtuigen dat de EU zich aan zijn belofte moet houden.