Asielzoeker moet na 33 jaar het land uit

Icoon BinnenlandsVan uitstel komt géén afstel bij de uitvoering van het Nederlandse asielbeleid. Slobodan Mitric kan er sinds kort over meepraten: de Serviër, bijgenaamd Karate Bob, die al sinds 1973 in Nederland verbleef als vluchteling, is te verstaan gegeven dat hij het land uit moet. Uiterlijk 26 april moet hij Nederland hebben verlaten.

Mitric werkte in het Joegoslavië van Tito als geheim agent, maar zag zich na een conflict genoodzaakt te vluchten. Kort na zijn aankomst in Nederland schoot hij drie landgenoten dood die hem naar eigen zeggen moesten liquideren, wat hem op dertien jaar cel kwam te staan. Tijdens zijn opsluiting huwde hij een Nederlandse en deed hij verwoede pogingen een permanente verblijfstatus te verwerven, maar zonder succes. Al in de jaren tachtig dreigde Mitric uit te worden gezet, maar een rechter stak daar destijds een stokje voor, omdat hij de kans reëel achtte dat Mitric als deserteur de doodstraf zou wachten in Joegoslavië.

Een hernieuwde poging om een permanente status te krijgen dreigt nu verkeerd uit te pakken voor Mitric. Die poging was noodzakelijk, aangezien zijn vrouw, van wier uitkering hij leefde, begin dit jaar overleed. Omdat hij te boek staat als ongewenst vluchteling heeft hij nergens recht op.

Zijn advocaat H. Sarolea wil proberen de uitzetting te verhinderen middels een kort geding dat volgende week dient. Hij is van mening dat zijn client mag blijven, aangezien hij al 33 jaar wordt gedoogd en het recht tot uitzetting in zijn ogen is verspeeld. Bovendien houdt hij vast aan het verbod tot uitzetting van Mitric uit de jaren 1980. "Er ligt een wettelijk verbod om Mitric uit te zetten. Als de minister dat verbod wil laten opheffen, zal hij zelf naar de rechter moeten stappen", aldus de raadsman, die ook betwijfelt of Servië-Montenegro echt veilig is.