Bisdom: 'Kerk dicht met Pasen'

Icoon BinnenlandsVoor het eerst in eeuwen, blijft dit jaar met Pasen de Rooms-katholieke kerk dicht in het dorp Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. Dit heeft het bisdom Rotterdam bevolen. De reden is dat het bisdom het niet toestaat dat leken (mensen die geen priesterwijding ontvangen hebben) in de Goede Week (de week voor Pasen) een mis leiden, ook niet als het een zogenaamde 'dienst van woord en gebed' is. Er is wel een pastoor, maar die heeft geen tijd, omdat hij alle vier de kerken op het eiland onder zijn hoede heeft. Hij wordt wel bijgestaan door een pater, maar die is helaas ziek. Met het verbod op een dienst van woord en gebed gaat het bisdom in tegen de wens van veel Rooms-katholieke gelovigen.

Dat het priestertekort in Nederland een groot probleem is, was al langer bekend. Veel parochies losten dat probleem op door regelmatig leken, zoals pastoraal werkers, voor te laten gaan in diensten, die weliswaar daardoor geen hoogmis konden zijn, maar waar wel gebeden, gezongen en gepreekt werd. Dit voorzag prima in de behoefte van veel gelovigen.

Geen 'echt' lichaam en bloed van Christus
Wat leken niet kunnen, is de consecratie plaats laten vinden. Tijdens de consecratie gaan hostie en wijn volgens het Rooms-katholieke geloof echt fysiek over in lichaam en bloed van Christus. Omdat dit dus niet kan tijdens een lekendienst, gebruiken de kerken dan hosties en wijn die al eerder geconsacreerd zijn, door een echte priester. Voor Rome en voor de meeste bisdommen is de consecratie echter een 'must' voor een echte mis. Door het jaar heen wordt het nog wel gedoogd dat er regelmatig lekendiensten plaatsvinden, maar voor Rotterdam is het dus onacceptabel dat dat rond Pasen gebeurt.

Voorlopig heeft Oude-Tonge het er maar mee te doen; de wil van het bisdom is wet. Op Witte Donderdag was er ook niets; op Goede Vrijdag was er een Kruisweg, verzorgd door jongeren. Vanavond kunnen ze nog wel naar een 'echte' paaswake.